- Dağdelen Gazetesi - Doğru, Dürüst, Tarafsız, Güncel...
EĞİTİM GÜNCEL YEREL

Meslek Lisesi Stajyerleri İçin Yeni Düzenleme Yapıldı

İlçemiz Milli Eğitim Müdürü Hayati AKTÜRK, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren iki önemli düzenleme hakkında; Mesleki eğitimde yeni bir dönem başladığını ifade ederek, açıklamalarda bulundu.
AKTÜRK açıklamasında şu sözlere yer verdi:
“Ekonomik Reform Paketi’nde istihdamla ilgili iyileştirmede 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda iki önemli değişiklik içeren düzenleme TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenleme ile işveren ve mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilerimiz için önemli bir iyileştirmenin adımı atılmıştır.

Öğrencilerimiz üç yıllık eğitimin sonunda başarılı olmaları şartıyla kalfa, dördüncü yılın sonunda ise usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyorlar ve dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorlardı.

3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ederken yeni düzenleme ile bu durum iyileştirildi. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte biri değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu durum mesleki eğitim merkezleri açısından çok önemli bir teşvik olmuştur.

Yeni düzenleme işverenleri de ilgilendirmektedir.

Her ay mesleki eğitim merkezine devam eden öğrencilerin almış oldukları asgari ücretin üçte biri kadar ücreti işveren öderken, yeni düzenleme ile devletimiz işveren üzerindeki maddi yükü de hafifletmiştir.

Günümüzde mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranı yüzde 88’ler seviyesindedir.

İnanıyoruz ki yeni düzenleme ile bu oran daha da artacaktır.

Artık ortaokul mezunu herkes mesleki eğitim merkezinde eğitim alabilecek dolayısıyla bir yaş sınırlaması bulunmayacaktır.

Yeni düzenlemeyle mesleki eğitimde yeni bir dönem başlayacak, mesleki eğitim merkezleri gençlerimize maddi avantajlar da sağlayacaktır.

Mevcut 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda ilave bir düzenleme daha var. Bu, yeni düzenlemeden önce de cari olarak uygulanıyordu. Öğrencilerimiz, iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalı. Bundan sonra hangi sektörde ihtiyaç varsa o sektörün aktif olarak çalıştığı işletmede, yerinde mesleki eğitim merkezi kurarak insan kaynağı yetiştirmek en nihai amacımız olacaktır.” dedi. Haber: Ramazan Dağlı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir